Dengang 12 homoseksuelle unge mænd fortalte os deres dybeste hemmeligheder

FREMTIDSFABRIK
FREMTIDSFABRIK BLOG
4 min readFeb 6, 2020

--

“Grunden til, at vi kan komme bag statistikkerne og skabe en dyb forståelse for unges liv er, at vi ikke ser unge som “respondenter” i vores undersøgelser men som mennesker af kød og blod. Mennesker som vi i de fleste tilfælde har brugt mange år på at opbygge en tillidsfuld relation til. Tillid er fundamentalt i relation til samtlige 500+ unge i vores netværk. Fremtidsfabriks hjerte.”

Når vi holder foredrag om unge, bliver vi ofte mødt af deltagere, det kan være SSP, politikere, lærere eller embedsmænd, som simpelthen ikke kan begribe, hvordan vi er kommet så tæt på vores “respondenter.”

Det er der en særlig grund til, og i anledning af uge 6 vil vi fortælle om den med baggrund i en undersøgelse, der handler om sex. En undersøgelse hvor vi kom helt tæt på 12 unge homoseksuelle mænd og deres datingliv.

Den primære årsag til, at vi kan komme helt tæt på er, at vi ikke ser de unge som “respondenter” Vi ser dem som mennesker af kød og blod. Mennesker som vi i mange tilfælde har brugt 1–8 år på at lære at kende. De mennesker er hjertet i Fremtidsfabrik. Mennesker som vi gennem adskillige cocreation projekter, workshops, samtalemiddage og intime dybdeinterviews har opbygget en tillidsrelation til. Mennesker som tror på, at når de samarbejder med os, så har vi et fælles mål om at skabe en positiv forandring. Mennesker som ved, at vi aldrig ville misbruge deres fortrolighed, no mattter what.

Fremtidsfabriks netværk, vores hjerte består idag af 500 + unge mennesker mellem 14–26 år. Løbende kommer der nye til. Dette sker, når vi besøger gymnasier, erhvervsskoler, folkeskoler og lignende. Her er vi altid på udkig efter generøse og passionerede unge mennesker, der sammen med os ønsker at kæmpe for en bedre verden.

Tilbage til undersøgelsen, der handler om sex og som skal konkretisere vores metode:

For et års tid siden var vi i dialog med en RedenUng, fordi vi havde en formodning om at homoseksuelle unge mænd er særligt udsatte i deres dating liv og derfor i særlig grad risikerer at komme i berøring med seksuelle gråzoner som sugardating. Samtidig havde vi en formodning om, at sociale medier som Grindr gør dem mere tilbøjelige til at overskride grænser. RedenUng var nysgerrige, og derfor skabte vi sammen et antropologisk undersøgelsesdesign, som skulle give forståelse på baggrund af følgende metodiske tanker:

1) Rekruttering: Det er i sagens natur en svær opgave at rekruttere unge mænd til at fortælle åbent om deres grænsesøgende sexliv — særligt når det kan vedrøre situationer, som er på kant med loven. Derfor gav det mening at række ud til vores netværk, og netværks netværk. Vores unge er nemlig samtidig rigtig generøse ift til hver en tid at hjælpe os med kontakter til en ven/veninde. I løbet af 3 uger havde vi på denne måde screenet og rekrutteret 12 unge, modige homoseksuelle mænd med et eksperimenterende og grænsesøgende datingliv.

2) Cultural probes: For at komme helt tæt på de unge mænds dating-liv, indvilligede de i at føre dagbog i en periode på 3 uger. I dagbogen besvarede de blandt andet følgende personlige spørgsmål: “En hemmelighed, jeg ikke har fortalt nogen” “grænseoverskridende, selv for mig” “ugens besked på Grindr”. Som afslutning på undersøgelsen mødtes vi med mændene individuelt til et 2 timers dybdeinterview i “mormor-setting” med dug på bordet, stearinlys, the og ostemadder. Her talte vi om dagbøgerne indhold og stillede uddybende spørgsmål.

På baggrund af de antropologiske studier og dybdeinterviews skrev vi en rapport, som kortlagde tendenser blandt homoseksuelle unge mænds datingliv, herunder de risici, som hersker på blandt andet dating-platformen, Grindr, hvor muligheden for en hurtig indtjening for et blowjob som oftest er lige rundt om hjørnet. Vi har vedhæftet et lille preview på et interview, foretaget med en af de unge mænd for nogle måneder siden. Formålet med netop dette interview var ekstern kommunikation, og derfor er det renset for detaljer, som kan inspirere andre til grænseoverskridende adfærd. Vi ønsker ikke offentligt at gå i detaljer med vores findings. Men vi inviterer naturligvis meget gerne fagfolk og andre interesserede til en kop stærk dragon tea og en snak.

En SÆRLIG TAK TIL

Jer 12 unge mænd, som har været hudløst ærlige i dette projekt. I har inviteret os indenfor i den allermest private del af jeres liv — og I har fortalt os ting, som I måske ikke har fortalt andre. Flere af jer sagde, at dette projekt har været som at gå til psykolog. Vi er ikke psykologer og opfatter heller ikke os selv som psykologer. Derimod opfatter vi os som ungdommens talerør til det etablerede og derfor er vi virkelig glade for, at projektet har kunne bidrage positivt, også for jer personligt. I har indvilliget i at medvirke i projektet og fortælle om jeres oplevelser, fordi I gerne vil være med til at skabe et mere trygt datingliv for de kommende generationer, og fordi I godt kan se, at Grindr og lignende platforme lige nu er det rene “wild west”

Tak for jeres mod.

Tak til alle I unge, som hver dag arbejder tæt sammen med os. Vi er dybt taknemmelige.

Preview på interview

--

--