Er kønsneutrale cpr-numre fremtiden?

FREMTIDSFABRIK
FREMTIDSFABRIK BLOG
3 min readAug 12, 2019

--

Tanja Hall fre Fremtidsfabrik præsenterer studiet om Generation ALPHA og deres syn på kønsnormer og ligestilling på techfestivalen Respond.

“Når vi mødes, begynder vi altid med en pronomen-runde. På den måde finder vi ud af, hvilket køn folk har lyst til at være i dag,” således indleder Inga Andersen på 14 år sit oplæg på techfestivalen Respond. Inga repræsenterer ikke queer-miljøet, men hun er, som så mange andre unge fra sin generation træt af et samfund, som opdeler mennesker i køn. Hun synes, at denne opdeling er et udtryk for en industriel og gammeldags logik. Det giver ingen mening i en moderne tidsalder.

Fortidens tankegang møder fremtidens mindset. Inga Andersen præsenterer sit syn på køn og ligestilling på Respond festival.

Inga Andersen repræsenterer først og fremmest sig selv, men hun er nøje udvalgt, fordi det hun siger repræsenterer en ny tendens hos den helt unge generation, Generation ALPHA: En tendens hvor man orienterer sig mod intetkønnet, og hvor man opponerer kraftigt mod den måde samfundet gennem deres opvækst har opdelt dem i køn: Til aktiviteter i SFO’en, i skolesystemet og når de eksempelvis er i skolepraktik i hæren. Dette er konklusionen på Fremtidsfabriks nyeste undersøgelse om unge på 13–16 år og deres syn på køn. Undersøgelsen blev lanceret ultimo juni sammen med Inga Andersen som repræsentant for de unge, og du kan læse mere om resultaterne samt metoden bag undersøgelsen her.

I lyset af vores nyeste viden undrer vi os i Fremtidsfabrik meget over den seneste debat omkring køn og juridisk kønsskifte. I hvert fald den del af debatten, som handler om, at man kommer i klemme juridisk, når CPR-nummer og køn ikke matcher, hvilket gør det problematisk i flere sammenhænge, hvis man har et juridisk forkert køn. Her må vi med udgangspunkt i vores viden om de unges syn på køn samt med udgangspunkt i vores sunde fornuft stille spørgsmålstegn ved, om CPR-numre overhovedet behøver at være kønnede? Hvorfor gør man ikke en gang for alle op med den industrille logik, ligesom fremtiden (de helt unge) er begyndt på, og i stedet bare giver et helt tilfældigt tal? På den måde ville problemet være løst, og samtidig ville man imødekomme den logik, som med garanti kommer til at præge fremtidens samfund? Som en ung mand på 17 år sagde til os forleden i en workshop om studievalg og køn, som en reaktion mod hans far, der syntes at han havde valgt et “bøssefag” — jamen så er denne logik hvor man opdeler fag i køn, jo bare et udtryk for en “far-indstilling”, og den slags indstillinger lever jo alligevel på lånt tid.

Så kære politikere, tillad os på vegne af den nye generation at bringe muligheden om kønsneutrale CPR-numre ind i debatten. Herved kan vi bane vejen for en fremtid, hvor ingen længere skal lade sig begrænse af deres køn.

Er kønsopdeling fremtidsgodkendt?

Tanja Hall præsenterer en række hovedtræk i undersøgelsen af Generation Alpha og deres syn på køn.

Tanja Hall fra Fremtidsfabrik præsenterer pointer fra undersøgelsen af Generation APHA og deres syn på kønsopdeling.
Fortidens kønssyn møder fremtidens mindset. “Vi har mange køn i Børnemagt — herunder også drenge” — Inga Andersen.

--

--