Fremtidsfabrik mener:

Unge, brug coronakrisen til at træde ud af hamsterhjulet

FREMTIDSFABRIK
FREMTIDSFABRIK BLOG
4 min readJul 1, 2021

--

Vi har gennem et årti set en generation af unge, som har planlagt deres fremtid ned til mindste detalje. Mønsteret er, at når vi kom ind i en 8. klasse, hvor eleverne begynder karrierelæring — ja så vidste næsten halvdelen allerede, hvad de ville. Ikke bare efter grundskole men også efter endt ungdomsuddannelse.

Typisk var der kun 3 uddannelser, som fungerede: Medicin, jura og international business på CBS. Til tider arkitektur og psykologi. Alle uddannelser kræver højt snit, og forbavsende mange af eleverne vidste præcist, hvilket snit deres kommende uddannelse ville kræve.

Vi oplevede samtidig, at påfaldende mange elever havde et stærkt narrativ, ja en form for selvfremstillende og identitetsbærende fortælling om, HVORFOR de skulle studere det, de skulle. Et eksempel vi hørte ofte var: “Jeg vil være læge. Da jeg var barn oplevede jeg en syg far/moster/veninde, som blev kureret af kræft. Jeg drømmer om at være den læge, der kan kurere et andet barns far.”

Ofte havde selvsamme elever meget lidt viden om, hvilket arbejdsliv en læge har eller hvordan medicinuddannelsen forløber. Det var således tydeligt, at der i de fleste tilfælde mere var tale om autopilot end dybe fremtidsrefleksioner.

I Fremtidsfabrik mener vi, at denne tendens er destruktiv og uhensigtsmæssig. For det første, fordi ⅓ af Danmarks ungdom jo simpelthen ikke kan blive enten læge, jurist eller psykolog. Men dernæst er der en anden væsentlig årsag til, at denne tendens er decideret farlig: Langt fra alle unge har personligheden og kompetencerne til at tage en af de tre uddannelser. At navigere efter et sådant uddannelsesvalg vil for dem føre til mistrivsel.

I Fremtidsfabrik tror vi på, at man får det bedst tænkelige liv ved at træffe nogle valg, som er i overensstemmelse med ens personlighed, styrker og kompetencer. Vi støtter til hver en tid unge, der har en plan. Ja, vi mener sågar, det er en god ting, MEN planen skal have grobund i selvindsigt og omtanke snarere end autopilot og prestige. Derfor har vi udviklet et samtalespil om fremtid og studievalg, som lige præcis hjælper unge og deres forældre med dette. Spillet hedder “Free Your Mind,” fordi vi håber på, at det fører til tanker og valg om fremtiden, som ikke er baseret på normer og prestige.

Free Your Mind spilles med en ung, som står i et studievalg og en forælder eller en ven, som kender den unge godt. Kendskabet er afgørende, fordi man som medspiller skal hjælpe den unge til at finde ind i kernen af sig selv. Der hvor den unge føler sig fri og er allermest sig selv. Det sker gennem spørgsmål som:

Personlige styrker:

Det kan nogle gange være svært at sætte ord på egne styrker — her kan du få hjælp af din medspiller

  • Tænk hver især på tre af dine styrker
  • Præsenter for hinanden, hvad I hver især havde tænkt. Er I enige?
  • Hvordan kan dit studievalg bygge videre på dine styrker?

Glæde:

Få din medspiller til at give nogle eksempler på, hvornår du virker glad — det kan være eksempler fra nutiden eller fra din barndom.

  • Hvad kendetegner disse eksempler — og oplevede du også selv at være glad?
  • Hvad tror du vil gøre dig glad under et studieforløb og i et fremtidigt job?

I vores mange test af spillet fortæller unge såvel som forældre, at Free Your Minds spørgeramme og mini-games har hjulpet dem til at se nye muligheder og perspektiver. På den måde har snakken om fremtid føltes værdifuld og behagelig frem for tung og stereotyp.

Her i afslutningen af coronapandemien begynder vi at fornemme en tendens, som gør op med hamsterhjulet. Unge fortæller os, at de minimum skal have 2 sabbatår, og at de i hvert fald ikke skal spilde deres liv på noget, som de ikke brænder for. Det er noget helt andet end før corona, hvor de fleste ikke kunne komme igang med at studere videre hurtigt nok.

Vi støtter denne tendens, og så håber vi bare i den grad, at Free Your Mind kan bidrage til, at landets unge træder ind i en fremtid, som er fyldt med glæde og værdi — fordi de har formået at træde ud af hamsterhjulet og vanetænkningen og ind i sig selv.

Hent spillet

Free Your mind spillet er gratis og kan hentes på http://free-your-mind.dk. I introduktionsperioden tilbyder vi også, at man kan spille Free Your Mind på udvalgte caféer — her byder vi på gratis drikkevarer til alle, der ønsker at spille Free Your Mind

Hent spillet og bestil gratis drikkevarer.

Free Your Mind spillet kan downloades gratis på http://free-your-mind.dk

--

--